תמר מאיר
מפגשים עם הסופרת, מוזיקאית ומשוררת ד"ר תמר מאיר
מאושר בסל תרבות ארצי א-ד
ד"ר תמר מאיר היא סופרת ילדים, מרצה מבוקשת וחוקרת ספרות, אשת חינוך, ואם לשישה ילדים. היא משמשת כראש החוג לספרות במכללה להכשרת מורים בגבעת וושינגטון, ושמשה כיועצת אקדמית לוועדות שונות בתחומי השפה והספרות במשרד החינוך.
זוכת פרס דבורה עומר לספרות ילדים, ופרס "יד ושם" למפעלים חינוכיים על ספרה הראשון, "חנות הגלידה של פרנצ'סקו טירלי". ספרה השני, "סיפור העגלה", בהוצאת כתר (איורים: שי צ'רקה), נכתב בהשראת עולם הסיפור החסידי, שהוא אחד מתחומי התמחותה של ד"ר תמר מאיר.
חנות הגלידה של פרנצ'סקו טירלי
הספר מספר את סיפורו האמיתי של חסיד אומות העולם, פרנצ'סקו טירלי, איטלקי שהחביא בחנות הגלידה שלו בבודשפט יהודים בתקופת השואה. אחד מן הניצולים בזכותו של טירלי הוא יצחק מאיר, שהתחבא בחנות עם הוריו, והוא חמיה של הסופרת, תמר מאיר. הספר מתחיל בפרנצ'סקו הילד, שאוהב גלידה, ואהבתו לגלידה מובילה אותו לפתיחת החנות בבגרותו, וממשיך בפטר (יצחק) ילד הונגרי, הקונה גלידה בחנותו. הספר מתרחש על רקע אירועי השואה, אך הוא בראש ובראשונה ספר על בחירה בטוב, על אנושיות, אומץ, ועל גלידה.
הספר זכה בפרס יד ושם למפעלים חינוכיים לשנת תשע"ז, ובפרס דבורה עומר לספרות ילדים לשנת 2017. איוריה של יעל אלברט לספר, זכו במדלית כסף מטעם מגזין האיור הבינלאומי 3*3. הספר נכנס למצעד הספרים לשנת תשע"ח, ונבחר על ידי הילדים למקום השלישי במצעד. הספר ראה אור באיטלקית, אנגלית, צ'כית, ורוסית.
המפגש
סיפורו האמיתי של חסיד אומות העולם, פרנצ'סקו טירלי, איטלקי שהחביא בחנות הגלידה שלו בבודשפט יהודים בתקופת השואה. אחד מן הניצולים בזכותו של טירלי הוא יצחק מאיר, שהתחבא בחנות עם הוריו, והוא חמיה של הסופרת, תמר מאיר. במהלך המפגש מספרת תמר את הסיפור המשפחתי, וחושפת בפני הילדים את הסיפור שמאחורי הספר.
הילדים לומדים להכיר את המושג 'חסידי אומות העולם', וייתן רקע היסטורי במינון מותאם לגיל הילדים, ובהתייעצות עם הצוות החינוכי של בית הספר. המפגש מותאם לגיל הילדים ומוצגת הדילמה והההכרעה המוסרית האמיצה שנדרשה מפרנצ'סקו, על רקע האוירה הסובבת אותו. המסר בדגש על הבחירה בטוב וההכרעה המוסרית שכל אדם בכל תקופה נדרש לה, ועל הנכונות לעזור גם למי ש'לא משלנו ובכלל לא מכאן' (ציטוט מהספר).
נוסף לסיפור ההיסטורי המפגש עוסק באחורי הקלעים של תהליכי היצירה וכתיבת הספר, הסופרים והיוצרים ששימשו כהשראה לסופרת, תוך דוגמאות של התבוננות באיורים הנפלאים של יעל אלברט לספר, ובהדגמת שיתוף הפעולה שבין סופר למאייר. ההרצאה תראה את עבודת המאיירת , כיצד האיורים מבוססים על מחקר מדוקדק שהמאיירת ביצעה: על ההיסטוריה ועל המשפחה. לילדים ניתנת הזדמנות לראות את התמונות האמיתיות שהיוו את ההשראה לאיור הדמויות בספר לצד האיורים.
ניתן לקחת את המפגש בחנוכה עם הדלקת החנוכיה המתוארת בספר.
סיפור העגלה
עלילה מקורית השואבת השראה ומוטיבים מתוך עולם הסיפור החסידי.
המפגש
הילדים ישמעו על התהליך שבו נוצר הסיפור, על הדרך שעשה מסיפור משפחתי לספר, על תהליך עיצוב דמויותיהם של ארבעת החסידים, ועל הרעיונות שנמצאים במרכזו: כוחם של המוזיקה, הריקוד והחשיבה החיובית לפתור בעיות (גם אצל הביטלס...) ובמיוחד – על הדרך שבה סיפורים ומספריהם יכולים להשפיע על המציאות.
לצד העיסוק בערכים האוניברסליים של האמנות, ובאופן שבו גם אנחנו יכולים לפתור בעיות בחיינו היום, נעסוק גם בהווי המיוחד של החסידים, ובסיפורים חסידיים: במהלך המפגש ישמעו הילדים מי הם בעצם החסידים, מהו ההווי המיוחד שלהם, וילמדו על המקום החשוב של הניגון והמוזיקה, ועל המקום החשוב של סיפור סיפורים בעולם החסידי, זאת תוך דוגמאות מסיפורים חסידיים שהשפיעו ישירות על 'סיפור העגלה'.